Allianz Arena (2023)


Bezoek de Allianz Arena

Allianz Arena

Een voetbalfanaat herkent dit stadion al van verre, praktisch in de oksel van het verkeersknooppunt A9 en A99 (voor veel wintersporters richting Oostenrijk een beruchte file plek). Het grote witte stadion is de thuisbasis van FC Bayern en was tot 2017 ook de thuisbasis voor wat kleinere voetbalvereniging TSV 1860. Nadat TSV 1860 in 2017 uit de tweede Bundesliga werd gegooid werd het huurcontract met de club ontbonden. Sindsdien speelt alleen Bayern München nog in de Allianz Arena.

Ligging van de Allianz Arena

Het stadion ligt op ongeveer 10 kilometer van de Marienplatz, dankzij de goede directe autobaan- en openbaar vervoer verbinding is het stadion snel en makkelijk bereikbaar. De parkeergarage onder het stadion biedt plaats voor 11.000 auto’s.

Het U-bahn station Fröttmaning ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het stadion en is met de U6 bereikbaar. De reistijd vanaf het centrum van München is 16 minuten.

Wil je het stadion bezoeken? Goed idee, iedere dag (behalve tijdens de wedstrijddagen) kun je het stadion met een tour bezoeken. Niet alleen het stadion maakt onderdeel uit van de tour ook een rondleiding over het trainingscomplex is inclusief. Als extra kun je de FC Bayern Experience bezoeken. Waarbij je een kijkje krijgt in de clubhistorie en na afloop leuke souvenirs kunt kopen met het FC Bayern thema. De rondleidingen door de Allianz Arena zijn populair en boek je het liefst van tevoren. Dat kan onder andere hier.

Stukje geschiedenis

Het stadion werd gebouwd voor het WK 2006, welke in Duitsland gehouden werd. In oktober 2001 begon men met de bouw en ruim 4 jaar later werd het station opgeleverd. De Allianz Arena is na het Olylmpia-stadion in Berlijn (72.000 zitplaatsen) het tweede stadion van Duitsland.

Nu wordt het stadion regelmatig gebruikt voor de Champions League finales waaronder de finale van 2012 tussen FC Bayern en FC Chelsea. Helaas won FC Bayern deze match op eigen bodem niet.

Capaciteit van de Allianz Arena

Het stadion heeft precies 75.021 zit- en staanplaatsen verdeeld over drie rangen. Tijdens de wedstrijden voor de EUFA en FIFA-wedstrijden zijn staanplaatsen niet toegestaan. Deze worden voorafgaand dan ook omgebouwd tot zitplaatsen (er blijven dan ongeveer 70.000 zitplaatsen over). Alle zitplaatsen zijn overdekt, toch het stadion niet dicht. Het kan dus voorkomen dat er regen op een deel van de zitplaatsen valt. Neem altijd een warme trui of een jas mee. Het kan vooral tijdens de wintermaanden en bij de wedstrijden in de avond behoorlijk afkoelen.

Rood of blauw

De Buitengevel van het stadion bestaat uit een laag van foliekussens, deze kussens zijn stuk voor stuk voorzien van ledverlichting en kunnen voorzien worden van verschillende kleuren. Tijdens de thuiswedstrijden van FC Bayern wordt het stadion rood/wit verlicht en tijdens de thuiswedstrijden van TSV 1860 werd het stadion blauw verlicht. Tijdens bijzondere evenementen zoals St-Patricksday werd het stadion groen verlicht en tijdens de Christopher Street Day veranderde het stadion in een regenboog.

Allianz Arena Bezoeken

Wil je het stadion bezoeken? Goed idee, iedere dag (behalve tijdens de wedstrijddagen) kun je het stadion met een tour bezoeken. Niet alleen het stadion maakt onderdeel uit van de totour,ur ook een rondleiding over het trainingscomplex is inclusief. Als extra kun je de FC Bayern Experience bezoeken. Waarbij je een kijkje krijgt in de clubhistorie en na afloop leuke souvenirs kunt kopen met het FC Bayern thema. De rondleidingen door de Allianz Arena zijn populair en boek je het liefst vooraf. Dat kan onder andere hier.

Een wedstrijd van FC Bayern bezoeken

Wat is er nu leuker dan de sfeer van de Allianz Arena echt proeven tijdens een wedstrijd? Inderdaad een echte wedstrijd meemaken. Een wedstrijd is een garantie voor veel spektakel en mooi voetbal. Na afloop is vooral bij winst de sfeer onbeschrijfelijk en wordt de overwinning tot in de late uurtjes gevierd in de stad. Meer informatie over de tickets voor de wedstrijden kun je vinden op de website van FC Bayern

Adres & plattegrond

Allianz Arena

Werner-Heisenberg-Allee 25

80939 München