Englische garten (2023)

De Englische Garten is met 3,7 vierkante kilometer (373 hectaren) het grootste park van München ten noordoosten van de koninklijke Residenz. Het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in München.

De naam Englische Garten heeft het park te danken aan haar typische Engelse eigenschappen. Haar grote maakt het park bijzonder de 373 hectaren zorgen ervoor dat het park namelijk het grootste park in een stad is ter wereld. Het park is zelfs groter dan het Central park in New York. In totaal kent het park meer dan 78 kilometer aan wandelwegen en 8,5 kilometer aan waterwegen.

Ondanks dat het park in de zomermaanden een prettig toevluchtsoord is voor de inwoners van de stad en het best druk kan aanvoelen is het park een oase van rust.

Bijzondere plekken in het park

De Englische Garten heeft enkele bijzondere plekken die je zeker even moet bezoeken. Een wandeling langs alle bezienswaardigheden in het park neemt al snel twee uur in beslag. Je kunt ook gebruikmaken van een (huur)fiets om alles in het park te bekijken.

Japanisches Teehaus

In april 1972 is in het park ter gelegenheid van de Olympische Spelen een Japans theehuis en een Japanse tuin geopend. Het theehuis is een cadeau van Soshitsu Sen, hoofd van Urasenke thee school in Kioto. Iedere derde zondag van de maand juli staat in het teken van het Japanfest.

Chinese Turm

Chinese Turm in de Englische Garten in München

De “Chinese toren” is een 25 meter hoge toren in de stijl van een Chinese pagode. Als voorbeeld diende de Great Pagoda in de Royal Botanical Gardens in London. De pagode heeft 5 verdiepingen en een diameter van 19 meter. De Chinese toren is nu onderdeel van één van de grootste biertuinen in München met meer dan 7000 zitplaatsen. Vooral op een warme zomerdag is het gezellig vertoeven rondom de Chinese Turm. Tijdens de kerstperiode wordt er een kleine kerstmarkt gehouden rondom de Chinese Turm.

Biergarten in de Englische Garten

Direct naast de Chinese toren is één van de grootste biergartens van München te vinden. in de zomermaanden hebben ruim 7000 bezoekers plaats aan één van de biertafels. Het is een perfecte plek om op een zomerse dag nog even te genieten van de zonnestralen onder het genot van een groot glas bier.

Bij het Seehaus aan de Kleinhesseloher See kun je ook lekker genieten. Naast de gezellige biergarten kun je in het restaurant een keuze maken uit één van de traditionele gerechten uit de Beierse keuken. De prijzen liggen daar trouwens wel een flink stuk hoger dan in de rest van München.

Wandelen, sporten, fietsen de groene long van München

Het park is voor veel inwoners van München een perfecte plek om even te ontspannen. In de zomermaanden lenen de grote (lig)weides en de goed onderhouden wandelpadden zich uitstekend voor een ontspannende wandeling, of een sportieve activiteit. Hardlopen is in het park een veel beoefende sport.

De wintermaanden zijn veel rustiger als er sneeuw ligt in het park is het maar een kwestie van tijd om te genieten van de mooie sneeuwsculpturen. Van simpele sneeuwman tot de creatiefste dieren gemaakt van sneeuw.

Surfen in de  Eisbachwelle

Een bekend plaatje uit München zijn de surfers op de Eisbachwelle in de Englische Garten. Hier wordt bijna 24 uur per dag door ervaren surfers op een kunstmatige golf gesurft. Of het nu zomer is of hartje winter. De echte diehards gaan voor hun adrenaline kick in de wild stromende Eisbach.

Surfen in München op de eisbachwelle in de Englische garten

Het surfen is trouwens niet voor iedereen geschikt enige ervaring is wel nodig want de golf is nogal smal en het water is ijskoud.

De beroemde surfplek van München ligt aan de rand van de Englische garten naast het Haus der Kunst. Je komt er lopend door het park of je neemt de U-bahn naar Lehel.

Park Tunnel

De Englische garten bestaan anno 2018 uit twee delen, Südlicher Englischer Garten en Hirschau. Deze worden van elkaar gescheiden door de druk bereden Isarring (deel van de rondweg van München) in 2017 heeft de stad besloten om dit deel van de drukke weg te ondertunnelen.  Het park wordt dan weer samengevoegd. Het project kost 125 miljoen euro.  Een deel van het geld komt van privé-investeerders die deze open wond in het grootste park van München willen helen.