Münchner Residenz

De Münchner Residenz was van 1508 tot 1918 het woonverblijf en het onderkomen van de regering voor diverse Beierse hertogen, koningen en andere keurvorsten. Het stadskasteel behoort tot één van de belangrijkste kastelen in Europa.

Het gebouw omvat 10 binnenhoven, en bestaat uit drie hoofdcomplexen de Koningsbau, de Maximilianische Residenz (ook wel Alte Residenz genoemd) en de Festsaalbau.

Münchener Residenz

Residenz Museum

Sinds 1920 is het Munchner Residenz als museum te bezichtigen, in totaal zijn ruim 130 ruimtes opengesteld voor het publiek. Een rondgang door het museum geeft indruk van de appartementen, de feestzalen en hofkapellen. Men krijgt op deze manier een perfecte indruk van de wooncultuur van vroeger.

De Wittelsbachers waren verzamelaars van Porselein, zilver, schilderijen en miniaturen. Deze bijzondere collectie is te bezichtigen in de schatkamers van het Munchner residenz.

De Schatzkammer

In de schatkamer van de Münchner Residenz kan het niet anders zijn dat er prachtige sieraden worden getoond. Vervaardigd uit dure materialen zoals ivoor, en veel edelstenen. Ook de kroon van de Beierse koningen is te zien.

Bijzondere binnenhoven

De tien hoven in het Munchner Residenz zijn allen even bijzonder en hebben ieder een eigen betekenis. Het grottenhof is bijvoorbeeld rijkelijk bezet met schelpen en edelstenen. Bijzonder om te zien.

Informatie over de Münchner Residenz

Website:
www.residenz-muenchen.de

Openbaar vervoer:
S-bahn: Station Marienplatz
U-Bahn: Station Marienplatz of Odeonsplatz
Bus: Odeonsplatz
Tram: National theater

Toegangsprijzen (2022):
Residenzmuseum € 9
Schatzkammer EUR 9

Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang.