Rathaus München

Je kunt er bijna niet omheen en het Neues Rathaus München is namelijk gelegen aan het Marienplatz midden in de historische binnenstad van München en dichtbij de Viktualienmarkt. Het prachtige raadhuis is beroemd vanwege haar kenmerkende gevel, deze is prachtig gedecoreerd in een neogotische stijl.

Rathaus Munchen

Het neues Rathaus werd tijdens de periode 1867 en 1909 gebouwd omdat het oude raadhuis te klein werd. Toch lijkt het raadhuis ouder dan het in werkelijkheid is. Dit is te wijten aan de neogotische bouwstijl die terug gaat tot 1749. Veel van de bouwstijlen in het Neues Rathaus zijn ook terug te vinden in de gemeentehuizen van de steden Brussel en Wenen, welke als voorbeeld diende voor de architect van het Münchener Rathaus.

Bezichtigen en de Rathausturm bezoeken

Rathaus munchen

Het Rathaus is te bezichtigen en het is meer dan de moeite waard om tijdens een mooie dag met de lift naar het bovenste terras van de rathausturm (85 meter hoog) te gaan. Vanaf de toren krijg je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.

Op een heldere dag kun je de bergtoppen in Oostenrijk zien liggen. Toegang tot de lift bevindt zich op de vierde etage van het gemeentehuis waar ook de kassa is (€ 4,00 per persoon)

Het Neues Rathaus is nog steeds in gebruik als gemeentehuis, door onder andere de burgemeester van München en de gemeenteraad, bovendien hebben alle fracties een kamer en is een klein deel van de gemeentelijke dienst ondergebracht in het Rathaus. Waaronder de juridische dienst van de gemeente.

Het Neues Rathaus is ook de plek voor belangrijke ontmoetingen met staatshoofden of leden van een koningshuis. Bovendien dient het balkon van het Neues Rathaus als ere plek voor sporters zoals de voetballers van Bayern München. Wie herinnert zich niet de beelden van Louis van Gaal in zijn Lederhosen op het balkon.

Het Glockenspiel van het Rathaus München

Aan de voorzijde van het Rathaus aan het Marienplatz bevindt zich het prachtige Glockenspiel. 43 klokken geven om 11 en 12 uur een prachtig geluid wisselend speelt. Tijdens het klokkenspel voeren reusachtige koperen poppen een voorstelling op. De voorstelling is elk moment van de dag anders. Tijdens het klokkenspel loopt het plein voor het raadhuis vol met voorbijgangers en toeristen. Het is dan vaak een gezellige drukte. (let dus wel goed op je waardevolle spullen)

Locatie en bereikbaarheid

Het Neues Rathaus ligt in het centrum aan het Marienplatz en heeft een eigen Metrostation. Met de auto is het Rathaus alleen aan de achterzijde bereikbaar. In de omgeving zijn echter weinig parkeerplaatsen te vinden.

Metro: U3 en U6 Station Marienplatz

Metro: U4 en U5 Station Stachus/Karlplatz