Schrannenhalle

Schrannenhalle

Wat ooit de handelsplek was voor granen, en zaadgoed voor de vele boeren in en om München is nu een levendig onderdeel van de beroemde Viktualienmarkt in München.

De overdekte markthal heeft een lange en roemruchte geschiedenis. De hal werd door de stadarchitect van München gebouwd volgens een nieuw concept. Het was voor die tijd 1851 tot 1853 een bijzondere constructie uit stalen profielen en baksteen.

De 430 meter lange hal werd gebouwd met gietijzeren profielen en het dak heeft op diverse plekken een opening voorzien van glas voor de intreding van daglicht wat de lichtval in de hal ten goede komt.

Geen commercieel succes

Door de ongunstige ligging ten opzichte van het Hauptbahnhof van München liep de handel van granen en andere producten al snel terug. Het vervoer naar de hal was namelijk erg lastig. In 1912 opende een gelijksoortige markthal voor granen zich naast het Sudbahnhof van München. Niet veel later werd dan ook besloten de hal te slopen en helaas brandde de hal voortijdig tot de grond toe af.

Ondanks de brand bleef een deel van 110 meter ongeschonden, dit werd gedemonteerd en opgeslagen op één van de gemeentewerken van de stad. Pas in 1980 werden de elementen bij toeval door een ingenieur van de gemeente teruggevonden en door de technische universiteit van München onderzocht. Het materiaal bleek van een uitzonderlijk hoge kwaliteit te zijn en stond een wederopbouw niet in de weg. Pas in 2003 is de wederopbouw begonnen en dit werd twee jaar later afgesloten met een oplevering en de heropening van de beroemde markthal.

Overdekte levensmiddelenmarkt

Na de oplevering werd de markthal in gebruik genomen als een grote overdekte markt voor verse producten zoals kaas, zuivel, groente en delicatessen. Vaak waren het producten met een hoger prijs segment. Omdat de Schrannenhalle een gemeentelijk eigendom is en het pand ook een cultuurfunctie had gekregen was het mogelijk om de hal te huren als tentoonstellingsruimte of feestjes. Helaas maakte een niet nader de noemen website uit de erotiek branche daar in 2007 een misbruik van. Dit leidde vervolgens tot kritische vragen in de politiek en omdat de financiële situatie van de Schrannenhalle toch al niet geweldig was eindigde dat in het faillissement van de verhuurder.

Italiaanse delicatessen – Eataly

eind 2015 opende het Italiaanse Eataly haar deuren in de volledige Schrannenhalle. op bijna 4.000 vierkante meter kun je genieten van allerlei Italiaanse producten. Je kunt er verse pasta, saus, groenten en delicatessen kopen. De andere kant van de hal is ingericht als restaurant waar je kunt genieten van de typische Italiaanse gerechten maar ook van de minder populaire gerechten die de Italiaanse keuken te bieden heeft.

In de kelder van de Schannenhalle is een grote kookschool ingericht waar Eataly workshops geeft in de Italiaanse keuken. De markt is van maandag tot zaterdag geopend van 10 tot 20 uur en de restaurants iedere dag van ongeveer 9 tot 22.30 a 23.00 uur. Beetje afhankelijk van de keuken. Meer informatie op de website van Eataly

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Cta_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Cta_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Cta_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Cta_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]