Viktualienmarkt

Viktualienmarkt München

Viktualienmarkt München

De bekendste markt van München en eigenlijk wel van heel Duitsland is de markt in de binnenstad. Op een steenworp afstand van het prachtige Rathaus ligt namelijk de Viktualienmarkt.

De Viktualienmarkt is een typische boerenmarkt, je treft hier voornamelijk levensmiddelen aan van boeren en slagers uit de regio. De inwoners van München vinden het namelijk erg belangrijk om regionale producten te eten en verkiezen deze dan ook vaak boven een voordeliger alternatief uit een ander land.

Viktualienmarkt is afgeleid van het Latijnse woord Victual wat letterlijk vertaald “voeding” betekend. Daarmee hebben we dan ook gelijk de kern van de markt te pakken want het gaat op deze leuke markt eigenlijk alleen maar om lekker eten.

Locatie van de markt

De markt werd tot de 19de eeuw eigenlijk gehouden op het Marienplatz voor het Rathaus van München. Ondanks dat dit een groot plein is werd deze plek door het alsmaar groeien van de stad door de toenmalige koning Maximiliaan tot te klein bevonden. Hij besloot dat de markt een kleine 100 meter werd verhuisd en liet daarvoor het ziekenhuis van de Heilige Geest kerk slopen.

Gedurende de jaren werd de markt steeds groter, en de drang naar een aantal vaste stallen werd steeds groter. Er werden dus paviljoens gebouwd voor vis, vlees en brood. Aan de zuidkant van de markt ontstond een grote markthal de zogenaamde Schrannenhalle. Deze brandde helaas in 1932 volledig af en werd in 2005 weer in de oorspronkelijke vorm herbouwd.

Tot 1870 kende de markt geen vaste standplaatsen, de plekken werden iedere ochtend vergeven op basis van loting.

Tweede wereldoorlog

Tijdens de tweede wereldoorlog werd de markt door de bombardementen van de geallieerden volledig vernietigd. Even gingen er in de gemeenteraad stemmen op om de markt te verhuizen naar de rand van het centrum. Want de grond is vanwege de perfecte centrumligging waardevol en perfect geschikt voor een paar grote kantoorflats of andere hoogbouw. Toch besloot de stadsraad van München om de markt in ere te herstellen.

Afdelingen

De Viktualienmarkt is ingedeeld in zeven afdelingen.

Afdeling I

Dit gedeelte van de markt is gereserveerd voor de handelaren in fruit. De zeven handelaren staan hier wekelijks en roteren rondom de bron in het midden van de markt samen met de kaas- en wildhandelaren.

Afdeling II

De afdeling grenst aan de Schrannenhalle en bestaat voor het grootste gedeelte uit het terras van café Nymphenburg.

Afdeling III

Rondom de kleine fontein staan hier voornamelijk handelaren met aardappels, exotische fruitsoorten en de soepkeuken. De Backerliesl is één van de oudste stallen op de markt. Zij bakt nog op de ouderwetse wijze haar brood zonder hulpmiddelen. Verser kun je het brood hier niet krijgen.

Afdeling IV

Rondom de meiboom bevindt zich een kleine biergarten met ongeveer 1.000 zitplaatsen. Omdat de stad München geen keuze kon maken uit de bierbrouwer die het bier mag leveren op de Viktualienmarkt is er met alle brouwers in München afgesproken dat zij rouleren met het bier. Het bier wordt geserveerd in merkloze bierpullen en alleen op de tapinstallatie is te zien welk bier er wordt geschonken. Naast de biergarten is er ook een visrestaurant (Nordsee) en een “Waldmarkt” met voornamelijk paddenstoelen op de markt te vinden.

Afdeling V

De vijfde afdeling van de Viktualienmarkt staat in het teken van vlees. Hier treft je dus voornamelijk slagers (Metzgers) aan. Het voordeel voor de slagers is dat de paviljoens hier een kelder hebben welke natuurlijk gekoeld zijn. Bij de andere afdelingen op de markt zijn kelders niet mogelijk in verband met de ondergrondse infrastructuur.

Afdeling VI

in 2006 werd dit deel van de markt volledig gerenoveerd nadat de Schannehalle gereed is gekomen. Je treft hier voornamelijk vis aan en er is een Koosjer winkel te vinden. De andere kant van het gebouw is geschikt voor het inzamelen van afval.

Afdeling VII

De Petersbergl is nu het domein van een aantal kunsthandelaren en het één van de beroemdste banketbankers van München. Bij Café Rischart kun je al sinds 1883 de lekkerste taarten eten en een goede (maar dure) kop koffiedrinken.

Schrannenhalle

Vroeger was dit het domein van de slagers, de visboeren, en de bakkers. Toen werd het een delicatessen supermarkt en sinds een paar jaar is het een stukje Italië in München. De Schrannenhalle heeft een eigen pagina.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Cta_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Cta_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Cta_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Cta_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]