Oktoberfest 2023

Het Oktoberfest in München is het grootste volksfeest ter wereld. Sinds 1810 vindt het feest jaarlijks plaats op de Theresienwiese aan de rand van het centrum van München. Het feest is wereldberoemd en dat merk je direct aan het internationale gezelschap van bezoekers.

Geschiedenis van het Oktoberfest

Oktoberfeste waren vroeger in Beieren gebruikelijk, de feesten diende ervoor om de resten van het zomerbier op te maken. Vroeger werd er seizoensgebonden bier gebrouwen in verband met de houdbaarheid van de ingrediënten.

Oktoberfest

Het Münchner Oktoberfest gaat terug tot 1810, het feest werd toen ter gelegenheid van het huwelijk van Kroonprins Ludwig en prinses Therese gehouden. Het feest bestond toen uit een grote paardenrenwedstrijd en tientallen biertenten. Sindsdien heet het terrein ook Theresienwiese vernoemd naar de prinses.

Tijdens het begin van de Oktoberfeesten had het feest voornamelijk een sportief karakter, daar kroonprins Ludwig zich zeer interesseerde in het antieke Griekenland en zijn feest in stijl van de antieke Olympische Spelen wilde geven.

⇢ Lees ook: tips voor het Oktoberfest in München

Het Oktoberfest nu

Over de jaren heen is het Oktoberfest geëvolueerd tot het feest zoals het nu gehouden wordt. Meer dan zes miljoen bezoekers waarvan een groot deel uit het buitenland komen in de typische Beierse klederdracht (Lederhosn en dirnl) naar één van de biertenten. Om te genieten van het Wiesnbier wat alleen te verkrijgen is in de typische Krug (bierpul) van.

De Münchner bierbrouwerijen zijn allen vertegenwoordigd op het Oktoberfest met een eigen feesttent. Ook hierin volgt met nog steeds een oude traditie dat op het Oktoberfest alleen Münchner bier geschonken mag worden. In totaal is er keuze uit 14 grote en 15 kleine biertenten. Wegens de grote drukte op weekenddagen en tijdens de opening van het Oktoberfest kan het voorkomen dat tenten gesloten worden om drukte te voorkomen. In de tenten wordt voornamelijk volksmuziek en schlager als muziek gespeeld.

Overnachten tijdens het oktoberfest

Het Oktoberfest is natuurlijk het feest wat je éénmaal in je leven moet hebben meegemaakt. Dat merken de hotels ook dus de prijzen gaan tijdens het Oktoberfest omhoog. Vooral rond de weekeinden zijn prijzen soms drie tot vier keer zo hoog als normaal in München. Alternatieven zijn de campings en de hostels, maar ook hier geldt dat de prijzen omhoog gaan.

Het feest wordt in 2023 van 16 september tot 3 oktober gehouden. Meer informatie over het programma en de tenten op op dit moment nog niet bekend