Vliegen naar München

Aankomsthal in Munchen

München ligt op slechts anderhalf uur vliegen van Amsterdam. KLM, Eurowings en Lufthansa vliegen van maandag tot vrijdag bijna om het uur naar München en weer terug met een directe lijndienst.

De vluchten worden bij KLM uitgevoerd onder het Cityhopper programma. Verder vliegt Lufthansa vanaf de luchthaven van Rotterdam meerdere keren per dag op München en weer terug.

Voor de Nederlanders in het oosten van het land is de luchthaven van Münster een goed alternatief. Lufthansa vliegt meerdere keren per dag rechtstreeks of met een korte tussenstop naar de luchthaven van München.

Vliegen met KLM

KLM vliegt 6 a 7  keer per dag naar München,  Je vliegt met een Boeing 737 of een Embreaer 190. De vluchttijd naar München is ongeveer 1,5 uur.  Lufthansa vliegt ook op de lijn Amsterdam – München. Beiden concurreren stevig op de prijs. Toch gaat mijn voorkeur voor deze vlucht uit naar KLM.

Vertrek vanuit België

Lufthansa vliegt ook vanuit Brussel naar de Franz Jozef Strauss luchthaven in München, Net als Brussel airlines.

De kosten van een ticket

Doordat de vluchten veel concurrentie hebben, heeft dit een positieve invloed op de prijs van de tickets. Indien je op tijd boekt voor een stedentrip kun je al retour naar München vliegen voor minder dan 250 euro, inclusief alle taxen en andere kosten. Vooral Lufthansa en KLM bieden vaak zeer scherpe aanbiedingen aan. Op het laatste moment een ticket boeken is niet slim. De ticket prijzen stijgen al snel. Doordat München een populaire handelsbestemming is zijn vooral de vroege vluchten en de vluchten aan het einde van de middag erg populair, de goedkope stoelen op deze vluchten zijn dan ook snel uitverkocht.

het vliegveld van München

De Luchthaven van München heeft als officiële benaming “lufthafen München – Franz Josef Strauß“. De luchthaven ligt ongeveer 28 km ten noordoosten van de stad. De luchthaven is zeer modern en in vergelijking tot andere Europese internationale luchthavens nog jong daar zij in 1992 werd geopend.

De internationale luchthaven is op één na grootste luchthaven van Duitsland, (Frankfurt gaat voor) en heeft 2 start en landingsbanen.

Lufthansa heeft haar tweede hub op München en is daarmee is de luchthaven haar tweede grootste hub in Duitsland. Dat zie je vooral in Terminal 2 welke is ingericht voor alle Lufthansa en de partners van Lufthansa.

Vervoer van en naar de Luchthaven

De luchthaven van München heeft één groot nadeel, de afstand naar het centrum, met hemelsbreed 28 kilometer en 36 kilometer over de normale weg (combinatie autobahn en stadsverkeer)

Taxi

Taxi’s vindt je bij elke uitgang van de terminal. Let goed op bij het instappen van een taxi aangezien er in Duitsland in sommige taxix’s nog gerookt mag worden. Een taxirit komt al snel op € 60,- Buiten de spits duurt de rit naar het centrum ongeveer 35 minuten en in de spits kan dit vele malen langer worden (wat effect heeft op de prijs)

bestemmingprijs enkele reis
MUC – Hauptbahnhofca. € 58 – € 63
MUC – München Zentrumca. € 68 – € 72
MUC – München Schwabingca. € 55 – € 58
MUC – München Nordca. € 52 – € 56
MUC – München Ostca. € 60 – € 64
MUC – München westca. € 60 – € 63
MUC – München Südca. € 68 – € 72

S-Bahn (Trein)

De luchthaven is aangesloten op het trein netwerk rondom Munchen, de S-Bahnen S1 en S8 vertrekken en eindigen op de luchthaven en doen de belangrijkste stations in het centrum van München aan (Hauptbahnhof, Ostbahnhof en Karlsplatz (Stachus) De reistijd is ongeveer 45 minuten. Ondanks dat het moderne treinen zijn kan het vooral in de spits erg druk zijn in de trein. Let wel op dat je op de luchthaven uitstapt op de passagiers-terminal en niet op de cargo terminal.

De kosten voor een enkele reis met de trein naar het centrum bedragen € 11,20 deze airport city day ticket kun je gebruiken voor al het openbaar vervoer gedurende de gehele dag. Voor € 20,40 reist een eventuele (reis)partner mee op het zelfde ticket.
Meer informatie over het ticket en de aankoop mogelijkheden op: De site van MVV

Bus

De Airport shuttle rijdt tussen de luchthaven en het hauptbahnhof, Deze bus rijdt tussen 5.00 en 20.00 elke 20 minuten. De reistijd bedraagt ongeveer 40 minuten. De prijs voor een enkele reis is € 10,50. En een retourtje kost € 17,- De tickets kun je vooraf online kopen maar ook bij de buschauffeur. Naast een bagage service kan de buschauffeur ook een aansluitende taxi voor je regelen. Meer informatie op: Airport Bus München