Veiligheid

München is misschien wel de veiligste stad voor bezoekers en toeristen in Europa, er is geen enkele reden om je in deze stad onveilig te voelen. Het kan voorkomen dat je een dronken persoon tegenkomt (voornamelijk tijdens het Oktoberfest) of dat een bedelaar geld vraagt voor “Ein kaffee”. Iedereen die de zich normaal gedraagt en niet te opzichtig met zijn waardevolle spullen rondloopt zal in München geen problemen ondervinden.

Helaas werken drukke pleinen zoals het Marienplatz en de drukke feesten zoals het oktoberfest als een magneet op zakenrollers. Dus zorg dat waardevolle zaken zoals je portemonnee en mobiele telefoon altijd veilig zijn opgeborgen.

Fietspaden

In tegenstelling tot veel andere Duitse steden is München een fietsstad, langs de meeste voetpaden is een fietsstrook aangelegd. Loop absoluut niet op dit fietspad want Duitse fietsers hebben weinig respect voor “indringers”. Ondanks dat de Münchenaren zeer vriendelijk zijn kan een snauw links of rechts dan voorkomen.

Rood voetgangerslicht

Hebben we in Nederland maling aan het rode voetgangerslicht, in München is het een strafbaar feit als je door het rode licht loopt. Sterker nog, als een agent of opsporings-beamte het ziet dan is de kans groot dat je publiekelijk ter schande wordt gezet plus een leuke souvenir in de vorm van een boete meekrijgt. Een voetganger die door rood loopt verspeelt zijn rechten in het geval van een aanrijding.

Rood licht kwartier

Ten zuiden van het Hauptbahnhof bevinden zich enkele adultshops en peepshows, verwacht hier niet te veel van. De echte bordelen bevinden zich ver buiten de stad. Het valt gelukkig amper op tussen de vele kebab zaken. Het meeste speelt zich af achter gesloten deuren. Tegen de nachtelijke uurtjes kan het hier wel wat onrustig worden. Denk dan meer aan dronkenmans gelal.

Alcohol gebruik

Het drinken van bier en andere alcoholische dranken is in München verboden in de winkelstraten en op het Marienplatz. Deze regel is er voornamelijk gekomen om dronken voetbalfans, bedelaars en zwervers te voorkomen. Vanzelfsprekend geldt deze regel ook voor toeristen, de politie zal echter eerst waarschuwen en verzoeken je drankje weg te gooien of ergens anders op te drinken.